Speyside

Speyside

SPEYSIDE WHISKY

Speyside whisky: dé favoriet van menig Schotse whisky liefhebber. Logisch als je bedenkt dat de meest vooraanstaande single malts van heel Schotland hier vandaan komen. Een relatief kleine regio ten opzichte van de Highlands of Lowlands, maar wel met wereldberoemde allure. Hoe weet je nu welke Speysider jij lekker vindt?

DE SMAAK VAN SPEYSIDE WHISKY

Speyside single malt whisky’s zijn in vergelijking met andere Schotse single malts doorgaans zoeter van smaak met invloeden van rozijnen tot fruitige rijpe peren. De zoetheid komt voort uit de sherry gelagerde houten vaten. Hints van noten en mout zijn gebruikelijk, maar in sommige single malts proef je een verfijnde rokerigheid.

De gerst droging van turf bepaalt de rokerigheid van de whisky. Vaak zijn Speyside malts ofwel laag in turfgehalte of juist totaal verstoken van de turf. Door gebrek aan turf in Speyside kenmerken de meeste whisky’s zich uitsluitend door een vleugje turf. Sommige distilleerderijen produceren wél de sterke geturfde whisky’s. De BenRiach en Tomintoul's Ballantruan zijn typische succesvolle voorbeelden van turfrijke whisky’s.

 

SOORTEN SPEYSIDE WHISKY

Er bestaat geen vaste regel voor het kenmerken van de Speyside whisky. Om het te vergemakkelijken kun je de Speyside malts ruwweg onderverdelen in 2 categorieën:

  • Lichtere en sterk bloemige malts.

  • Robuuste, rijke malts waarbij een vleug van sherry de boventoon voert. 

Toch meer fan van de zachte, bloemige Speyside destillaten? De meer jeugdige en lichtere Speyside whisky’s komen van bijvoorbeeld nieuwkomers Allt-á-Bhainne of Glen Elgin. Maar ook de alom bekende Glenlivet en Glenfiddich distilleerderijen leveren single malts van dit type. Hieronder lees je meer over de grootste namen in Speyside.

Vind je zoetere, zwaardere borrels lekker? Dan zijn de wereldberoemde The Macallan en Glenfarclas jouw type whisky. In Speyside zijn het met name deze oudere 2 distilleerderijen die de robuustere sherry-doordrongen whisky’s produceren. Houd je van sigaren? Een zware Speyside single malt is de perfecte metgezel voor een medium-volle sigaar.

SPEYSIDE: DE MEEST BEKENDE DISTILLEERDERIJEN

Glenlivet: De Glenlivet Distillery produceert één van 's werelds meest herkenbare single malts. De distilleerderij werd al snel bekend om zijn hoge kwaliteit whisky’s met als gevolg dat andere distilleerderijen in Speyside de Glenlivet naam gebruikten. Tegenwoordig is dit niet meer het geval: alleen single malts geproduceerd in de Glenlivet distilleerderij krijgen de naam “de Glenlivet”.

Glenfiddich: De meest bekroonde single malt Schotse whisky distilleerderij, een whisky met een onmiskenbare reputatie voor kwaliteit. Leuk feitje: Glenfiddich betekent letterlijk "vallei van de herten'. De whisky was in eerste instantie geproduceerd met de visie om ‘de beste whisky van de vallei’ te maken.

The Macallan: Deze distilleerderij staat bekend om het produceren van single malts waaraan gerst wordt toegevoegd uit de omliggende boerderijen. The Macallan gebruikt de kleinste distilleertoestellen met unieke vormen uit de Speyside. Dit zorgt ervoor dat de sterke drank maximaal in contact komt met de koper, wat op zijn beurt bijdraagt aan de productie van de volle smaak. “The Famous Grouse” valt onder de The Macallan whisky’s.

Glenfarclas: Een van de weinig overgebleven distilleerderijen in Schotland die nog volledig wordt beheerd door familie. John Grant kocht voor een schamele 511,11 pond de distilleerderij in 1836. Generaties lang produceert de Grant familie de meest toonaangevende single malt whisky’s. Hier vind je de meesters van de kunst van het whisky maken.

 

  • Er zijn geen producten gevonden.
7
Top

Mailing lijst

Vul uw E-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen
Vul een geldig E-mail adres in.
Email address already subscribed. Continue if you wish to unsubscribe.
Abonneren
Unsubscribe

Wiskey en Wijn 2020

eCommerce by CubeCart